Yrkesskoltidningen

Välkommen till Yrkesskoltidningen

Välkommen till Yrkesskoltidningen. Här kan du som är intresserad av att utbilda dig inom ett visst yrke, lära dig mer. Vi är den ultimata guiden till olika yrkesutbildningar. Många vuxna spenderar ett helt yrkesliv med att fundera kring sitt karriärval. I dag är det inte ovanligt att byta karriär flera gånger men det kan vara bra att tänka efter ordentligt från början. Här hos oss hittar du information oavsett om du nyss avslutat tidigare högskolestudier, eller har arbetat flera år inom ett yrke, men nu vill byta karriär.

Det enklaste sättet att lära sig ett yrke, är att gå en YH-utbildning, eller Yrkeshögskoleutbildning. Denna form av utbildning startades 2009 och kombinerar teori med praktiskt lärande på en arbetsplats.

Det finns även KY-utbildning, som är Kvalificerad yrkesutbildning. Denna form av studier har funnits sedan 2002 och tanken med dessa utbildningar är att de ska bara finnas när och där den behövs. KY är ett bra alternativ för vuxna som vill byta yrkesbana.

Utbildningar inom olika yrkesgrupper erbjuds främst inom branscher där det finns ett uttalat behov av välutbildad arbetskraft. De utbildningar som finns är även till för att kunna leda till ett jobb direkt efter att man har tagit examen. Det kan skilja sig åt i innehåll och inriktningar för de olika YH-utbildningarna, då det beror på hur arbetsmarknadens behov ser ut.

Kombinationen teori och praktik

En av grundidéerna med en yrkesutbildning är just att man hela tiden kombinerar teori och praktik under den tid som man studerar. Studerar man på Yrkeshögskolan så kallas denna del för LIA vilket betyder lärande i arbetslivet. Detta moment är ett av de mest populära inom alla utbildningar. Det är under denna tid som den studerande kan utvecklas inom ett yrke på allra bästa sätt. Det är även då du kan knyta bra kontakter inför framtiden och arbetslivet.

En YH-utbildning kan vara så kort som ett halvår till att vara på flera år, det beror på vilket yrke det gäller. Dock är fem YH-poäng detsamma som en veckas heltidsstudier. Man säger då att en ett-årig utbildning motsvaras av 200 poäng. Det kostar inget att gå en YH-utbildning, samt att det även berättigar till studiemedel från CSN. En KY-utbildning är på 1-3 år, ger kvalificerad yrkesexamen, är kostnadsfri och berättigar även den till CSN.

Om du är ute efter att få en yrkesexamen så gäller det att du går en utbildning som är minst 200 poäng, alltså ett år. Om du slutför en utbildning som är två år eller mer så får du något som kallas kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Dock är det så att vissa utbildningar inte avslutas med en examen, utan där får man bara ett utbildningsbevis.

Hur ansöker man till en YH-utbildning?

Om du är intresserad av att gå en utbildning som leder till ett yrke och är inom ramen för yrkeshögskolan, så är det skolan du ska vända dig till. Hos dem får du ansökningsblanketter. Denna blankett ska du sända in tillsammans med samtliga ansökningshandlingar som efterfrågas, det kan vara dina betyg, ett personligt brev eller referenser från tidigare erfarenheter. YH-utbildningar anordnas av många olika skolor och aktörer. Det finns offentliga utbildningsanordnare så som högskola och universitet. Det finns även privata aktörer så som olika företag. Utbildningar ges inom de områden där kvalificerad arbetskraft behövs, det kan innebära allt från IT-utveckling till glasmästare, låssmed, rörmokare eller tandläkare!

Idag, 2017, finns det kring 500 olika YH-utbildningar att ansöka till. Du kan utbilda dig allt från tågtekniker till byggnadsarbetare som är specialiserad på badrumsrenovering eller fasadrenovering.

Praktisera som lärling

Att lära sig ett yrke kan ibland bäst göras genom att man är lärling hos någon. En försöksverksamhet med lärlingsutbildning har pågått i begränsad omfattning sedan 2004. Regeringen har nu beslutat att permanenta lärlingsutbildningen som omfattar 68 hantverksyrken. Denna form av utbildning är upplagd på det vis att man lär sig det allra mesta ute på själva hantverksföretaget. En femtedel av tiden avsätts dock till teori som är relaterat till det hantverksyrke man studerar. Denna studieform ger även den rätt till studiestöd från CSN.

Lärlingsutbildningen är max 2 år lång och räknas till att vara en eftergymnasial utbildning.

Allt fler kan nu utbilda sig!

Den 26 januari, 2017 beslutade regeringen att det kommer bli möjligt att läsa behörighetsgivande kurser samt enstaka kurser inom yrkeshögskolan. Tack vare detta beslut så innebär det att allt fler kan nu läsa på yrkeshögskolan.

Det i sin tur kommer att leda till att fler företag i Sverige påverkas, och det i positiv bemärkelse eftersom de nu lättare kommer kunna rekrytera rätt arbetskraft.

Olika sätt att utbilda sig

Det är inte bara YH och KY som kan leda till ett visst yrke. Du kan även studera på högskola, universitet, Komvux eller via Lernia. Det finns flera vägar att gå. Studentum är en bra sida för dig som letar efter olika utbildningar. Det finns utbildningar att läsa på vid en skola, men du kan även plugga på distans. Om du har en gymnasieutbildning sedan innan kan spela roll för vissa vidareutbildningar, men det finns alltid andra vägar att gå. Lärlingsutbildningar är ett sätt.

Har du mer frågor?

Även om vi vill vara den ultimata guiden för dina studier, så kan det vara så att vi missar något som du vill veta, eller undrar över. Om så är fallet, kontakta oss, så ska vi se om vi inte kan åtgärda det på direkten!